PL-EKO-07-19162
Rodzinne Gospodarstwo Rolne
Oferowane przez nas produkty pochodzą z niewielkiej rodzinnej uprawy znajdującej się na południu Polski, uściślając – ulokowanej na obszarze gminy Godów. Nasze gospodarstwo o szerokim, kompleksowym asortymencie ukierunkowanym na produkty o specyfice prozdrowotnej, zajmuje powierzchnię ok. 5ha. Składa się z kilku lokalizacji w obrębie Skrbeńska.
Jego początków szukać należy w 2003 roku. Wówczas to rozpoczęliśmy swoją fascynującą przygodę, której fundamentem stały się naturalne produkty lecznicze. Wpierw naszą uwagę przyciągnęły nie zioła, ale grzyby lecznicze i to od poznania ich właściwości, szczególnych wartości i zgłębienia tajników ich uprawy, rozpoczęliśmy swoją działalność. Wówczas w kręgu naszych zainteresowań znalazły się takie grzyby jak: Boczniak ostrygowaty, Twardziak japoński – Shiitake, Lakownica żółtawa – Reishi, Żagwica listkowata – Maitake, Soplówka jeżowata – Yamabushitake.
Mają one drogocenne dla naszego organizmu właściwości lecznicze, dzięki którym znalazły zastosowanie w medycynie naturalnej w mykoterapi. Z ich dobrodziejstwa korzystano już setki lat temu. Dziś ponownie przyglądamy im się – i słusznie – z coraz większą uwagą. W wielkim skrócie, grzyby te poprawiają kondycję organizmu, wspomagają układ immunologiczny, są z powodzeniem stosowane w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Z zaangażowaniem specjalizowaliśmy się w tym zakresie, nieustannie poszukując nowych przestrzeni do rozwoju. Stąd w 2014 roku obszar naszych zainteresowań postanowiliśmy poszerzyć o uprawę roślin leczniczych, a dokładniej ziół, szczególnie tych, które na naszym terenie nie były popularne, wręcz brzmiały dość egzotycznie. I tak, metodą prób i błędów, pewni jednak ostatecznego sukcesu, na grunt rodzimy przenieśliśmy uprawę roślin, w gronie których między innymi znalazły się: Witania ospała – ashwagandha, Traganek mongolski, Lukrecja chińska, Szczodrak krokoszowaty, Sierpik koronowaty, Tarczyca bocznokwiatowa czy Tarczyca bajkalska.

To zainteresowanie bezpośrednio wynikało z uświadomienia sobie konieczności reagowania na to, co znamienne dla naszej codzienności, a mianowicie na nadmiar obowiązków, wyzwań, przebodźcowanie, na zbyt dużo stresujących sytuacji, pośpiechu, które negatywnie wpływają na nasz organizm i niejednokrotnie budzą potrzebę jego regeneracji, zarówno w sensie sprawności fizycznej, jak i psychicznej. I tu w sukurs przyjść mogły właśnie wyjęte wprost z natury rośliny, które nazywamy adaptogenami. Wiedzieliśmy, że mają one ogromny potencjał i korzystny wpływ na wytrzymałość naszych organizmów, i sprawność intelektualną. Dlatego to im postanowiliśmy poświecić maksimum swojej uwag i- w centrum znalazły się adaptogeny.
Adaptogeny to nietoksyczne rośliny, które przywracają równowagę organizmu, wpływając w charakterystyczny sposób na ludzkie ciało i umysł. Nazwa „adaptogen” wywodzi się od łacińskiego czasownika „adaptare”, co oznacza „przystosowywać, dopasowywać”.
Termin ten trafnie ujmuje najważniejszą właściwość tych niezwykłych roślin, polegającą na wzmacnianiu zdolności przystosowawczych organizmu w niekorzystnych warunkach.
Adaptogeny działają na organizm na poziomie komórkowym, wspomagając jego odporność na stres, zarówno ten psychiczny jak i środowiskowy. Stosowane systematycznie, nie tylko wspomagają ogólną kondycję i wytrzymałość ciała, ale też przyczyniają się do regeneracji organizmu. Wszystkie te efekty opierają się na naczelnej zasadzie działania adaptogenów, czyli na utrzymywaniu stanu równowagi, który pozwala zachować zdrowie, sprawność i dobre samopoczucie.
Idąc dalej, postanowiliśmy podjąć także próby wykorzystania i przetwarzania roślin uznanych za inwazyjne, w tym podjęliśmy się prowadzenia uprawy takich gatunków jak: rdestowiec japoński, nawłoć kanadyjska, niecierpek drobnokwiatowy, niecierpek himalajski. Ich korzystny wpływ na funkcjonowanie i zdrowie człowieka jest także szeroko udokumentowany i podobnie jak adaptogeny, jeśli suplementowe będą regularnie, mogą stanowić naturalne antidotum na choroby cywilizacyjne.
W 2017 roku, w naszej ofercie prozdrowotnych produktów, znalazła się Konopia siewna Cannabis sativa. Postanowiliśmy się specjalizować także w jej uprawie. Konopia siewna ma, jak wiadomo, szerokie zastosowanie w medycynie. Doceniana jest przede wszystkim za działanie uspokajające, rozluźniające, a także przeciwzapalne, wzmacnia osłabiony organizm, może też być stosowana jako środek nasenny.

To roślina cenna także dla środowiska. Warto podkreślić, że Konopia siewna korzystnie wpływa na żyzność gleby, wyciąga metale ciężkie i toksyczne substancje z gruntu, pochłania również bardzo dużo CO2 podczas wzrostu, przyczyniając się do poprawy jakości powietrza. Wymienione walory sprawiają, że konopie siewne są uznawane za jedne z najbardziej ekologicznych i użytecznych roślin na świecie.
Charakter pieczołowicie prowadzonych upraw, szczególna ich specyfikacja i ukierunkowanie sprawiły, że w 2019 roku nasze gospodarstwo zgłosiło uprawy do certyfikacji ekologicznej w jednostce certyfikującej AGRO BIO TEST pod nr PL-EKO-07-19162. To najbardziej doświadczona polska organizacja, dokonująca certyfikacji produktów rolnictwa ekologicznego, według wymogów międzynarodowych. Każdy zainteresowany może wejść na stronę niniejszej jednostki i po stosownym numerze certyfikacji zapoznać się z aktualnym wykazem roślin certyfikowanych ekologicznie. Jednostka certyfikująca AGRO BIO TEST – TUTAJ
Oryginalna tematyka, wokół której koncentruje się nasza działalność i której z determinacją poświęciliśmy lata praktyki, zdobywając wszechstronne doświadczenia, poszerzające nasze zainteresowania i wiedzę w zakresie naturalnych produktów leczniczych, przypieczętowane zostały uzyskaniem dyplomów w zakresie Zielarstwa i fitoterapii, a także Towaroznastwa zielarskiego, jak i Podstaw Medycyny Chińskiej TCM.
To wszystko daje możliwość kompleksowego i profesjonalnego podejścia do uprawy ziół, dzięki czemu klienci otrzymują materiał najwyższej jakości.
Nasze produkty sprzedawane są w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.
Tym, co niewątpliwie wyróżnia nasze gospodarstwo i naszą ofertę na rynku jest fakt, że aktualnie uprawiamy ponad 200 gatunków roślin i grzybów, z czego kilkanaście uprawiamy jako jedyni w Polsce.
