Niezwyczajna Pachnotka zwyczajna

Pachnotka zwyczajna

Świadomie i z coraz większą determinacją przyglądamy się tym, co dla dobra naszego organizmu, dostarcza natura. Z uwagą śledzimy doniesienia płynące ze świata fitoterapii, która utwierdza w przekonaniu, że ziołolecznictwo w wielu schorzeniach skutecznie wspomaga konwencjonalne metody leczenia. Z tego punktu widzenia z pewnością warto zapoznać się z tym, co zaoferować nam może Pachnotka zwyczajna.

Pachnotka zwyczajna to roślina, która wbrew nazwie, z pewnością zasługuje na większą uwagę. Ma sporo zalet, które są nie do przecenienia oraz dobrze udokumentowane właściwości lecznicze. Na naszym gruncie jest jeszcze mało znana, ale z jej właściwości korzysta się od dawna. Pochodzi z Azji, gdzie pierwotnie rosła u podnóży Himalajów, obecnie występuje na szerszym obszarze – w Chinach, Wietnamie, Japonii, a także w Europie czy Stanach Zjednoczonych. W literaturze na jej określenie używa się zamiennie nazw: pachnotka bazyliowata lub krzewiasta. Bywa nazwana „dzikim sezamem”.

W zarysie

Pachnotka zwyczajna Perilla frutescens jest rośliną oleistą, z rodziny jasnowatych, dorastającą do ok. 70 cm. Ma charakterystyczne liście: duże, kędzierzawe, sercowate i ząbkowane, które mogą być koloru zielonego lub ciemnobordowego oraz drobne kwiaty koloru białego, czy też delikatnie różowego. Pod względem uprawy, nie jest to roślina bardzo wymagającą. Do rozwoju potrzebuje żyznej gleby i słońca. Można ją uprawiać w ogrodzie, ale i w dużych donicach. To roślina jednoroczna. Zapach i smak pachnotki przypominają specyficzną kombinację składającą się z: mięty, anyżku, lukrecji i jabłka.

Cenne właściwości

Pachnotkę zwyczajną wykorzystuje się na kilka sposobów. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowana jest jako środek przeciwalergiczny, wzmacniający odporność, a także jako środek przeciwzapalny, łagodzący objawy przeziębienia. Właściwości lecznicze mają zarówno ekstrakt z liści, jak i olej z jej nasion, które w swoim składzie zawierają wiele cennych substancji w tym m.in.: flawonoidy – kwarcetynę, kwas rozmarynowy, antocyjany, kwas tłuszczowy alfa-linolenowy, luteolinę czy katechiny. W szczegółach:

  • flawonoidy, w tym kwercetyna, mają działanie przeciwzapalne, to też antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki, tym samym spowalniające starzenie się organizmu;
  • kwas rozmarynowy zmniejsza objawy alergiczne, ponadto wspiera organizm w walce z toczącym go stanem chorobowym;
  • antocyjany oddziałują pozytywnie na układ krążenia;
  • kwas tłuszczowy alfa-linolenowy ma działanie antybakteryjne i przeciwutleniające;
  • luteolina działa przeciwzapalnie, korzystnie wpływ na układ nerwowy
  • katechiny spowalniają procesy starzenia, wzmacniają też odporność.

Jak wykorzystać pachnotkę zwyczajną?

Warto wiedzieć, że ma ona zastosowanie w medycynie, dermatologii, ale i w kuchni. Korzystać można z całego jej dobrodziejstwa, a więc liści, pędów i nasion pachnotki.

Przykładowo wyciąg z liści rośliny, które mają w sobie: żelazo, potas, wapń oraz szereg witamin, stosuje się w przypadłościach ze strony układu oddechowego. Pomaga on też w przypadku chorób wirusowych, przeziębienia. Bywa stosowany jako środek rozkurczowy, bo sprawdza się w przypadku nudności, czy wymiotów. Jest doskonałym środkiem przeciwalergicznym.

Z kolei olej z pachnotki oraz olejek eteryczny, występujące pod nazwą olej perilla, znajdują zastosowanie lecznicze, a przede wszystkim kosmetyczne. Olej jest dedykowany przede wszystkim dla pielęgnacji cery dojrzałej, ponieważ jest bogaty w m.in. przeciwutleniacze. Ponadto działa wygładzająco i ujędrniająco, powoduje też zwiększenie produkcji kolagenu i elastyny. Co więcej rozjaśnia przebarwienia, łagodzi i tonizuje podrażnienia oraz drobne uszkodzenia naskórka, zapobiega zapychaniu się ujść gruczołów łojowych. Olej z pachnotki polecany jest również do pielęgnacji włosów i paznokci. Olej nakłada się na włosy, stosowany systematycznie wzmacnia je, wygładza, niweluje ich łamliwość czy tendencję do rozdwajania się końcówek.

Nasiona są pomocne przy zatruciach pokarmowych oraz reakcjach alergicznych. Ponadto sok wyciśnięty z pędów i liści pachnotki stosuje się także zewnętrznie – na skaleczenia i podrażnienia skóry.

W szczególe pachnotka zwyczajna:

  • obniża stężenie histaminy we krwi i skutecznie działa w przypadku kataru siennego, alergii na roztocza, sierść, pióra;
  • zmniejsza objawy astmy, atopowego zapalenia skóry;
  • wspomaga produkcję cytokin, uspakaja i ułatwienia oddychanie;
  • obniża poziom cholesterolu, działa przeciwcukrzycowo;
  • łagodzi zaburzenia neurologiczne
  • reguluje procesy metaboliczne, zmniejsza łaknienie;
  • pozytywnie wpływa na kondycję skóry i włosów.

Dawkowanie i przeciwwskazania

Na rynku pachnotka zwyczajna dostępna jest w kilku postaciach i od ich wyboru zależy sposób jej dawkowania. Zainteresowani mogą sięgać po surowiec w formie suszu, ekstraktów płynnych, kropli, olejów a także herbat czy kapsułek. Każdy preparat powinien być stosowany zgodnie z zaleceniami producenta. Aby odczuć efekt działania cennych substancji aktywnych zawartych w ziołach, należy spożywać daną roślinę regularnie przez pewien okres czasu.

Preparat nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i matek karmiących.

Ciekawostki

  • nasiona pachnotki są stosowane przy zatruciach pokarmowych i reakcjach alergicznych, w szczególności na owoce morza;
  • w starożytnych azjatyckich tekstach medycznych wspominano, że roślinę ów warto dodawać do potraw z ryb, gdyż neutralizuje zawarte w niektórych z nich substancje trujące;
  • do celów spożywczych wykorzystuje się zazwyczaj świeże liście pachnotki zwyczajnej. I tu cenna informacja dla smakoszy. Odmiana czerwona, której smak i zapach stanowią mieszankę mięty, kopru, anyżku, to obowiązkowy składnik umeboshi, jednego z najpopularniejszych japońskich specjałów. Zaś zielone liście pachnotki, pachnące miętą, anyżkiem, lukrecją oraz jabłkiem, są często podawane z sashimi, dobrze komponują się z surowym mięsem tuńczyka czy kalmara.

Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) suszone ziele

17,9974,99

Była uprawiana na wolnym powietrzu, bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów.

Surowiec był zbierany podczas słonecznej pogody, po czym suszony w temperaturze do 40 stopni C.

SKU: 5903938025365 5903938025389 Kategorie: , Tagi: , ,
Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *