Yacon – Zdrowy owoc dla cukrzyków

Yacon kwitnąca roślina

Na przełomie ostatnich lat wzrosło zainteresowanie naturalnymi produktami odżywczymi, mającymi pozytywny wpływ na nasz organizm. Coraz częściej uświadamiamy sobie, że dieta bogata w owoce i warzywa ma na nas korzystny wpływ i zmniejsza ryzyko występowania chorób przewlekłych. Fakt taki sprawia, że poszukujemy nowych – mało znanych dla nas roślin, które w innych rejonach świata uprawiane są od setek, a może nawet i tysięcy lat. Jednym z przykładów właśnie takiej rośliny jest Yacon, pochodzcy z  Ameryki Południowej. 

Opis rośliny

Yacon to roślina średniego wzrostu. Maksymalnie osiąga do 2,5m wysokości. Łodyga ma kształt okrągły, jest koloru fioletowego lub zielonego. Duże liście mające ok.33cm długości i 22cm szerokości. Kwiaty w przeciwieństwie do liści są bardzo dobre, wyglądem nieco przypominają stokrotkę. Można je spotkać w dwóch barwach – żółte lub pomarańczowe. Yacon nazywany jest „Jabłkiem Ziemi”, ponieważ najcenniejszą częścią rośliny są podłużne bulwy. Osiągają one ok. 25cm długości. Niektórzy uważają, że wizualnie przypominają ziemniaki. W smaku są słodkie, można wyczuć w nich posmak jabłka połączonego z arbuzem. Ponadto są bardzo soczyste i chrupiące.

Właściwości prozdrowotne 

Yacon od bardzo dawna był spożywany przez mieszkańców Ameryki Południowej, nie tylko ze względu na swój smak. Głównym powodem był jego korzystny wpływ na organizm człowieka. W Boliwii podziemna część rośliny spożywają osoby cierpiące na cukrzycę czy też zaburzenia pracy nerek. W Brazylii zaś używa się suszone liście do przyrządzenia herbaty przeznaczonej dla diabetyków. 

Oprócz działania hipoglikemicznego, roślina wykazuje także działanie prebiotyczne i przeciwutleniające. 

Yacon zawiera ok.20 różnych bardzo cennych aminokwasów, wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo, witaminy A, B1, B2 i C oraz enzymy, błonnik i karoten. Bulwy to aż 67% fruktooligosacharydów FOS. 

Zastosowanie 

  • Zmniejsza poziom cukru we krwi – wspomaga stabilizację cukru we krwi.
  • Odbudowuje mikroflorę jelitową – Yacon zawiera związki, które mają działanie prebiotyczne, dzięki temu poprawia zdrowie przewodu pokarmowego oraz leczy niektóre rodzaje zapaleń jelita grubego.
  • Łagodzi zaparcia – dzięki temu, że jest bezpiecznym owocem kierowanym w stronę osób chorujących na cukrzycę , może być skutecznym sposobem leczenia zaparć u cukrzyków.
  • Zapobiega stłuszczeniu wątroby – jest regulatorem tkanki tłuszczonej przez co zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się cholesterolu.
  • Utrata wagi i utrzymacie prawidłowej masy ciała – jest owocem z niską zawartością kalorii oraz dzięki dużej ilości fruktoologosachrydów FOS i inuliny skutkuje intensywnym i długotrwałym uczuciem sytości.
  • Suplementacja minerałów ważnych dla zdrowia – dzięki zawartości minerałów i witamin, Yacon może stanowić naturalny suplement w codziennej diecie.
  • Wspomaga i optymalizuje układ odpornościowy – jednym z działań Yacon, są działania prebiotyczne. Jak dobrze wiemy prebiotyki korzystnie działają i wspomagają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, poprawiając odporność na infekcje.

Sposób przyjmowania

Przygotowania odwaru należy zacząć od odmierzenia ok. 10g suszonego ziela (ok.2 łyżki). Następnie zalewamy ziele 700ml zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przed ok. 5 minut. Odstawiamy na chwilę, po czym przecedzamy. Tak przygotowany odwar pijemy 3 razy dziennie po 1 szklance. Choć odwar możemy pić o każdej porze dnia, najlepiej jednak pić go przed głównymi posiłkami (śniadanie, obiad, kolacja). 

Syrop z korzenia Yacon konsystencją przypomina miód, ale w przeciwieństwie do niego ma bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego zalecany jest do stosowania jako słodzik osobom z cukrzycą. Oprócz używania go do słodzenia napojów, możemy użyć go także na kanapki, do dań mięsnych czy serów. Odpowiednio przygotowany, ma takie same właściwości co korzeń. Powinien być stosowany w produktach, których przygotowanie nie wymaga gotowania – nie powinno się przekraczać 70°C.

Na lokalnych andyjskich rynkach, yacon uznawany i sprzedawany jest jako owoc razem z jabłkami czy awokado. Bulwy są słodkie w smaku, dlatego mogą być jedzone na surowo. Wystawienie bulw na słońce na kilka dni, dodatkowo zwiększy ich słodycz. 

Suszone bulwy mogą stanowić zdrową alternatywę na przekąskę podjadaną między posiłkami. 

Przeciwwskazania 

Z powodu braku odpowiedniej ilości badań wskazujących na bezpieczeństwo stosowania produktów z Yacon, nie zaleca się go kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Ciekawostki 

  • Pierwsze wzmianki o Yaconie możemy znaleźć w spisie roślin uprawianych przez Andów z roku 1615. 
  • Roślina porasta zbocza gór na wysokościach do 3500m, tym samym stanowi doskonałe źródło energii dla indiańskich posłańców przemierzających góry. Wystarczy ją wyrwać z korzenia z ziemi i jest gotowa do spożycia. 
  • W połączeniu z innymi produktami bogatymi w żelazo , można skutecznie walczyć z anemią.
  • Świetnie smakuje w sałatkach owocowych łączony z mango i ananasem. Można z niego przygotować dżem, dodawać do ciast i deserów. 
  • Dłużej przechowywane bulwy , mają słodszy smak.

YACON Smallanthus sonchifolius suszone ziele

15,99

Uprawiany na wolnym powietrzu, na stanowisku słonecznym, bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów.

Ziele Yakony zostało zebrane ręcznie w stadium kwitnienia, selekcjonowane, a następnie suszone w temperaturze do 40 stopni C.

Czytaj dalej

YACON bulwy – jabłko ziemne, gruszka ziemna

17,9984,50

Sprzedawane przez nas bulwy YACON pochodzą z własnej niewielkiej uprawy znajdującej się na terenie południowej Polski. Dzięki temu masz pewność, że kupujesz pewny i bezpieczny produkt, wolny od szkodliwych dodatkowych substancji  czy sztucznych nawozów.

Na 1 kilogram przypada  2-5 sztuk.

Uprawiamy kilka odmian – bulwy do celów spożywczych wysyłamy jako MIKS.

Czytaj dalej

CAIGUA Cyklantera stopowa Cyklanthera Pedata suszone ziele

15,99

Uprawiana na wolnym powietrzu, na stanowisku słonecznym, bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów.

Ziele Cyklantery zostało zebrane ręcznie w stadium kwitnienia, selekcjonowane, a następnie suszone.

Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *