Miód naturalny, jego rodzaje

Czy miód naturalny składający się z 80% cukru, 18% wody i 2% składników mineralnych oraz witamin – to tylko słodki dodatek w codziennej diecie czy może jednak ma znaczący i wartościowy wpływ na nasz organizm ? Skąd bierze się miód, jakie ma właściwości i jakie są jego rodzaje? 

Produkcja miodu  

Miód pszczeli to w 100% naturalny produkt. Do jego produkcji przez pszczoły używany jest przede wszystkim :

  • Nektar – nektar zasysany jest przez pszczoły bezpośrednio do wola, gdzie ostatecznie trafie ok.15mg słodkiej wydzieliny. Część zebranego nektaru pszczoła robotnica trawi, aby mieć energię do lotu, resztę natomiast przekazuje 
  • Spadź – słodki i lepki sok wytwarzany przez pluskwiaki, czerwce, mszyce, które żerują na roślinach. Spadź jest pokarmem dla wielu owadów, nie tylko pszczół. Zawiera ona cukry takie jak np. glukoza, fruktoza, sacharoza, galaktoza, maltoza, trechaloza i rafinoza. Zawiera także enzymy, aminokwasy, fenole, polifenole. Na początku zaraz po przetworzeniu spadź ma jasny kolor jednak pod wpływem światła i tlenu ciemnieje. 

Właściwości miodu wykorzystywane w lecznictwie i nie tylko  

Naturalny miód pszczeli to produkt wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadzi. Pszczoły zbierają nektar lub spadź, po czym przerabiają w ulu i wzbogacają go w enzymy. Składa się on głównie z wody i węglowodanów. Cukry, zawarte w miodzie to w znacznej ilości cukry proste czyli glukoza i fruktoza.  Do pozostałych składników należą minerały i witaminy (potas, sód , wapń, fosfor, magnez oraz w mniejszych ilościach żelazo, cynk, jod, miedź, mangan, enzymy i witaminy z grupy B i witamina C). 

Miód pomaga np. w przeziębieniach, w rekonwalescencji, wzmacnia odporność. Działa przeciwbakteryjnie – zwalcza bakterie skuteczniej niż niektóre antybiotyki. Ma dobroczynny wpływ na ciało, dlatego jest składnik wielu kremów i preparatów do pielęgnacji. Kąpiel w wodzie z dodatkiem miody ma działanie uspokajające i kojące na skórę. 

Do właściwości leczniczych miodu zaliczamy między innymi:

  • Pobudzanie pracy mózgu
  • Szybsze gojenie ran i mniejsze ryzyko powstawania bliznowców
  • Obniżenie ciśnienia krwi i powstrzymywanie miażdżycy 
  • Leczenie chorób wątroby, a także dróg żółciowych
  • Łatwiejsze zasypianie i kojenie nerwów 
  • Łagodzenie biegunek

Oczywistym jest, że miód nie jest w stanie zastąpić leków, lecz jego regularne stosowanie przyczynia się do wzmocnienia naszego organizmu. 

Rodzaje miodu:

Miody naturalne różnią się od siebie barwą, smakiem, konsystencją, aromatem i rodzajem krystalizacji. Wszystkie te różnice zależą od pochodzenia surowców z których powstały. Z tego względu miód pszczeli dzieli się na trzy grupy : nektarowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe .

Pierwszy wymieniony czyli miód nektarowy, jest najbardziej dostępnym miodem na sklepowych półkach, przez co jest on najpopularniejszy. Jak sama nazwa wskazuje powstał z nektaru kwiatowego zbieranego przez pszczoły zbieraczki. Wyróżnia go jasny kolor i charakterystyczny kwiatowy aromat. Miód nektarowy dzielony jest także na kolejne typy np. wielokwiatowy lub odmianowe ( przewaga jednego gatunku ).

Miód spadziowy powstaje ze spadzi. Spadź roślinna może być liściasta i ilasta, co za tym idzie – są dwa rodzaje miodu spadziowego. Miód powstały ze spadzi liściastej jest słodszy w smaku i ma delikatnie korzenny posmak niż miód ze spadzi iglastej. Spadź to wydzielina, którą na igłach i liściach pozostawiają owady np. mszyce, czerwie. Taki miód jest ciemniejszy, gęstszy i zawiera więcej minerałów niż miód nektarowy. 

Miód nektarowo-spadziowy powstaje z połączenia nektaru kwiatowego i spadzi w różnych proporcjach. Jest on niezwykle wartościowym miodem, ponieważ dzięki takiemu urozmaiceniu w składzie ma ogromne wartości odżywcze. Jego barwa może być różna – jest zależna od zawartości spadzi. 

Każdy rodzaj miodu  podlega procesowi krystalizacji, co jest oczywiście jak najbardziej naturalne i nie ma wpływu na jego właściwości.  

Charakterystyka poszczególnych miodów  – przykłady:

  • Wielokwiatowy – czyli miód zawierający mieszanki miodu stworzonego z nektaru różnorodnych kwiatów. Jest on świetną alternatywą dla osób uczulonych na pyłki roślin, ponieważ stosując mód wielokwiatowy zimą i w miesiącach, w których rośliny nie pylą osoba uczulona hartuje swój system odpornościowy poprzez ciągły kontakt z alergenem. Miód wielokwiatowy zaleca się w chorobach alergicznych dróg oddechowych, astmie oskrzelowej ( alergennej ),a także katarze siennym. Ponadto zaleca się jego stosowanie przy anemii i problemach z ciśnieniem. 
  • Lipowy – miód lipowy jest uznawany za najlepszy środek stosowany przy przeziębieniu, grypie (w tym także wysokiej temperaturze). Ma on silne działanie na bakterie Gram-dodatnie, Gram-ujemne i drożdżoidalne chorobotwórcze dla człowieka. Wykazuje działanie napotne, przeciwskurczowe, wykrztuśne i przeciwkaszlowe dlatego działa wspomagająco przy leczeniu zapalenia oskrzeli i płuc. Jego stosowanie polecane jest także w chorobach serca i układu krążenia, a także w schorzeniach układu nerwowego, stresie i dla osób zmagających się z bezsennością. 
  • Rzepakowy – jest nazywany sprinterem krystalizacjiponieważ zdarza się, że twardnieje będąc jeszcze w plastrach. Mało prawdopodobne jest spotkanie miodu rzepakowego w stanie płynnym. Ma on konsystencję raczej zwartą, barwę bardzo jasną niemal białą, jest bardzo słodki i pachnie kwiatami rzepaku. Poleca się stosowanie miodu rzepakowego osobom cierpiącym na choroby sercowe, zmagającym się z problemami skórnymi, borykającymi się ze słabym gojeniem ran (przyspiesza ich gojenie i chroni przed każeniem) oraz dzięki łatwej przyswajalności przez wątrobę zwiększa jej możliwości detoksykacyjne. Miód rzepakowy musi być przechowywany w szczelnie zamkniętym naczyniu, ponieważ nieprzestrzeganie doprowadzi do rozwodnienia miodu, a także do fermentacji jego górnej warstwy. 
  • Akacjowy – proces krystalizacji miodu akacjowego jest całkowicie odwrotny niż w przypadku miodu rzepakowego, krystalizuje się on bardzo wolno. Jest cenną odżywką regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego oraz umysłowego. Miód akacjowy znajduje zastosowanie także w schorzeniach przewodu pokarmowego np. zaburzeń trawiennych, zapaleniach żołądka czy jelit, a także jest cenionym środkiem wspomagającym leczenie chorób nerek oraz układu moczowego. Jest on szczególnie lubiany przez dzieci, dlatego poleca się jego stosowanie w codziennej diecie zamiast cukru. 
  • Gryczany – ma ciemną barwę, smak ostry, a także charakterystyczny zapach, jest także uznawany za najbogatszy w enzymy polski miód. Polecany w leczeniu nerwicy serca i żołądka, chroni i odtruwa wątrobę, zabezpiecza organizm przez niedoborem choliny (miód ma jej wysoką zawartość), dzięki dużej zawartości fruktozy, polecany jest osobom chorym na cukrzycę insulinoniezależną. Miód gryczany ceniony jest w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza, jest także podawany w okresie rekonwalescencji (po zabiegach operacyjnych z utratą krwi), w stanach wyczerpania psychicznego, a także zaburzeniach na tle nerwowym. 
  • Wrzosowy – przed krystalizacją ma barwę bursztynową, natomiast po krystalizacji staje się zółto-pomarańczowy. W smaku jest bardzo przyjemny, mało słodki wręcz gorzkawy i cierpki. Jego konsystencja jest galaretowata. Miód wrzosowy wyróżnia się wysoką zawartością przyswajalnego białka, jest także bogatym źródłem witamin A, B2, B6, C, PP oraz biopierwiastków. Ma także dużą zawartość żelaza łatwo przyswajalnego przez organizm. Ma działanie moczopędne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wykorzystywany jest przy leczeniu schorzeń nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego. Wykorzystywany jest także w leczeniu chorób błony śluzowej jamy ustnej, gardła, migdałków oraz schorzeń przewodu pokarmowego (ułatwia trawienie).
  • Koniczynowy – ma słomkowożółtą barwę, po krystalizacji staje się jaśniejszy. Uwalnia aromatyczny zapach kwiatów, który po krystalizacji łagodnieje. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, napotne, a także moczopędne. Jest również skuteczny przy leczeniu zapalenia oskrzeli. 
  • Malinowy – produkowany jest przez pszczoły, które zbierały nektar z kwiatów malin. Nie będzie on miał różowego koloru jak miody z dodatkiem malin. Miód malinowy podobnie jak akacjowy trafia w gusta dzieci, jego dostępność nie jest jednak tak popularna. Działa on rozgrzewająco, napotnie i przeciwgorączkowo. Jego zapach ma właściwości kojące i uspokajające (może być dodawany do kąpieli). Zawarte w miodzie kwasy tłuszczowe i betacytosteryny sprawiają, że jest on polecany jako lek zapobiegający miażdżycy. Polecany do stosowania w przeziębieniach, nieżycie żołądka, niedokrwistości i schorzeniach górnych dróg oddechowych. 
  • Mniszkowy – przed procesem krystalizacji miód mniszkowy jest gęsty i ciągliwy, ma barwę jasnożółtą czasem pomarańczową, pachnie kwiatami mniszka, w smaku lekko kwaskowaty lecz słodki. Jego cechą charakterystyczną jest niska kwasowość. Ma on szczególne zastosowanie w chorobach serce, wątroby i dróg żółciowych. Ponadto jest stosowany przy niedokrwistości, chorobach reumatycznych oraz stanach wyczerpania psychofizycznego. Należy również zwrócic uwagę , że wskazaniem do przyjmowania tego miodu są schorzenia żołądka i jelit, a także zaburzenia trawienia. 
  • Tymiankowy – ma ciemny bursztynowy kolor i czerwony blask, w smaku jest bardzo wyrazisty ostro – kwaśny. Jest stosowany głównie w stanach zapalnych żołądka, jelit i jamy ustnej. Sprawdzi się także przy przeziębieniach i pomoże na ból gardła.
  • Spadziowy ze spadzi iglastej – jest on bardzo pyszny i aromatycznym miodem, w zapachu można wyczuć nutę korzennego aromatu. Miody spadziowe ze spadzi iglastej są miodami mniej słodkimi niż miody nektarowe, bywają gorzkawe lub kwaśne. Jego właściwości w dużej mierze zależne są od gatunku drzew, z których spadź została zebrana natomiast miody spadziowe wykazują pomocne działanie przy schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, krwionośnego i moczowego, a także przy chorobach skóry. 
  • Spadziowy ze spadzi liściastej – miód ten może mieć w sobie domieszkę miodów nektarowych. Głównym zastosowaniem miodu ze spadzi liściastej jest leczenie chorób układu moczowego, dróg żółciowych i jelit. Ma on właściwości dezynfekujące i przeciwzapalne. 

Ciekawostki

  • Enzymy znajdujące się w miodzie pochodzą z gruczołów ślinowych owadów, a żelazo zawarte w miodzie jest prawie w całości przyswajalne i bardzo szybko wbudowywane w hemoglobinę.
  • Fruktoza odtruwa organizm – zobojętnia szkodliwe działanie np. kawy, alkoholu i innych używek.
  • Pszczoły są jedynymi owadami, których wytworzony dla siebie pokarm jada również człowiek. 

Miód z TRUSKAWKĄ nektarowy kremowany

29,9939,99

Skład : 97% miód kremowany naturalny, 3% liofilizowana truskawka.

Oferowany miód pochodzi z Naszego Gospodarstwa specjalizującego się w ekologicznej uprawie ziół oraz roślin adaptogennych.

Jest sprzedawany w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego nr. weterynaryjny 24153544.

Czytaj dalej

Miód SPADZIOWY spadź liściasta 900g

45,99

Miód  ze spadzi liściastej 100% naturalny 900g.

Oferowany miód pochodzi z Naszego Gospodarstwa specjalizującego się w ekologicznej uprawie ziół oraz roślin adaptogennych.

Jest sprzedawany w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego nr. weterynaryjny 24153544.

Czytaj dalej

Miód WIELOKWIATOWY nektarowy kremowany 900g

40,99

Miód  WIELOKWIATOWY kremowany 100% naturalny, nektarowy 900g.

Oferowany miód pochodzi z Naszego Gospodarstwa specjalizującego się w ekologicznej uprawie ziół oraz roślin adaptogennych.

Jest sprzedawany w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego nr. weterynaryjny 24153544.

Czytaj dalej

Miód WIELOKWIATOWY nektarowy 900g

39,99

Miód  WIELOKWIATOWY 100% naturalny, nektarowy 900g.

Oferowany miód pochodzi z Naszego Gospodarstwa specjalizującego się w ekologicznej uprawie ziół oraz roślin adaptogennych.

Jest sprzedawany w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego nr. weterynaryjny 24153544.

Czytaj dalej

Miód z ROKITNIKIEM i dziką RÓŻĄ nektarowy kremowany

29,9939,99

Skład : 97% miód kremowany naturalny, 1,5% liofilizowany rokitnik, 1,5% dzika róża.

Oferowany miód pochodzi z Naszego Gospodarstwa specjalizującego się w ekologicznej uprawie ziół oraz roślin adaptogennych.

Jest sprzedawany w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego nr. weterynaryjny 24153544.

Czytaj dalej

Miód z BORÓWKĄ amerykańską nektarowy kremowany

29,9939,99

Skład : 97% miód kremowany naturalny, 3% liofilizowana borówka amerykańska.

Oferowany miód pochodzi z Naszego Gospodarstwa specjalizującego się w ekologicznej uprawie ziół oraz roślin adaptogennych.

Jest sprzedawany w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego nr. weterynaryjny 24153544.

Czytaj dalej

Miód z ŻURAWINĄ nektarowy kremowany

29,9939,99

Skład : 97% miód kremowany naturalny, 3% liofilizowana żurawina.

Oferowany miód pochodzi z Naszego Gospodarstwa specjalizującego się w ekologicznej uprawie ziół oraz roślin adaptogennych.

Jest sprzedawany w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego nr. weterynaryjny 24153544.

Czytaj dalej

Miód z WIŚNIĄ nektarowy kremowany

29,9939,99

Skład : 97% miód kremowany naturalny, 3% liofilizowana wiśnia.

Oferowany miód pochodzi z Naszego Gospodarstwa specjalizującego się w ekologicznej uprawie ziół oraz roślin adaptogennych.

Jest sprzedawany w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego nr. weterynaryjny 24153544.

Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *